Een volle kerk bij de 75e uitvoering op 12 april 2022. 

7 april 2022 BN DeStem

18 maart 2022 in BN DeStem


24 februari 2022

Gevonden...!
Heeft iemand een nog ouder toegangskaartje?


7 april 2020

Mooi gebaar van onze bezoekers


"De stilte na de Matthäus is de mooiste die er bestaat"

13 maart 2016

 

Dirigent Geert van den Dungen uit Breda  viert dit jaar een muzikaal bijzonder jubileum. Hij dirigeert voor de 75ekeer de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het is tevens de 15e keer dat hij dat met het Bachkoor Brabant doet voor de Stichting Matthäus Passion Breda 1946. 

Stilte
“De stilte na Bachs Matthäus Passion is de mooiste stilte die er bestaat”, aldus de jubilerende Van den Dungen. Het is bij de uitvoering in Breda traditie dat er na het klinken van de laatste tonen niet wordt geapplaudisseerd. “Koester dat”, stelt hij.
Geert van den Dungen voerde zijn eerste Matthäus Passion uit in 1993, ook in de Bredase Grote Kerk. “De eerste was de meest spannende, maar de intense beleving is er elk jaar weer”, aldus de dirigent. “Ik krijg ieder jaar meer inzicht in het werk en er worden steeds weer nieuwe details belicht. Tijdens het dirigeren krijg ik een soort vacuüm van tijdsbesef door de hoge mate van concentratie. Dat is prachtig.”
“Als het niet zo goed gaat in de wereld, merk je dat. Het publiek legt associaties met de actualiteit. Ook daarom is elke uitvoering anders.”

De uitvoering is dit jaar op dinsdag 22 maart om 19.00 uur in de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda.

 


Weer een nieuwe uitgave over Matthäus Passion

1 maart 2016

Er zijn al veel boeken over de Matthäus Passion uitgebracht. De meest recente is van het duo Floris Don en Mischa Spel, uitgekomen in januari van dit jaar bij uitgeverij Meulenhoff in Amsterdam. Je zou het bijna een "Matthäus Passion for dummies" kunnen noemen, maar dan zonder de bekende gele kaft. Het tweetal interviewde dirigenten, zangers en schrijvers en andere kenners om hen te vragen naar de achtergronden bij bepaalde fragmenten en hun lievelingsmoment.

Lees meer